tisdag 15 november 2011

Potatismos - den nakna sanningen

Potatismos. Alla vet nog vad det är, vem har nu inte ätit potatismos någon gång? Men, vad är det EGENTLIGEN?
Den potatismos som serveras i diverse skolor är ofta gjord på så kallat potatismospulver. Detta pulver har den egenskapen att det håller sig väldigt länge, utan att smaken förändras desto mer. Dock endast om man tillsätter kopiösa mängder med salt. Man kan tycka att moset är salt när man först smakar det, men efter några år har saltet frätt sönder ens smaklökar så till den grad att man inte märker av något speciellt.
Den finns också en till orsak varför de saltar moset så mycket. Det är för att salt har en konserverande effekt på moset och i och med det kan de återanvända samma mos en månad senare när samma skolmat ska serveras. De vill tillaga så stora mängder mat åt gången som möjligt, eftersom att det naturligtvis är billigare. Allt handlar bara om att spara pengar i mattantsbranschen.

(Ska tillägga i en liten parentes att det var jag och Noomi som förde en liknande konversation när vi cyklade. Det bör även nämnas att moset inte på något vis är äckligt, bara lite salt. I alla fall i vissa skolor.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar